Belgische bedrijven besteden te weinig aandacht aan veilig netwerkgebruik

Belgische bedrijven besteden te weinig aandacht aan veilig netwerkgebruik

Onderzoek toont onvoldoende bewustzijn over netwerktoegang via printer

Highlights:

  • Manier waarop bedrijven omgaan met privacygevoelige en intern vertrouwelijke informatie in kaart gebracht
  • Printomgevingen bieden nu nog te veel mogelijkheden voor kwaadwillenden om het netwerk te betreden. Slechts 3% van de medewerkers heeft een jaarlijkse digitale veiligheidstraining en 38% krijgt zelfs geen enkele instructie
  • Het onderzoek sluit aan op een reeks initiatieven van HP om het bewustzijn van beveiligingsrisico’s te verhogen, wat geïntroduceerd is door de lancering van HP Studios-serie The Wolf

HP Inc. wil voortdurend vooruitgang boeken in het beperken van beveiligingsrisico’s voor computers en printers. Het zorgvuldig omgaan met apparaten, data en identiteit is van cruciaal belang voor het vertrouwen in technologie. Nieuw onderzoek, uitgevoerd in België en Nederland door Pb7 Research in opdracht van HP, toont aan dat binnen IT-security de printomgeving nog onvoldoende aandacht krijgt. De resultaten van dit onderzoek sluiten aan bij de inhoud van HP Studios serie The Wolf, waarin acteur Christian Slater de hoofdrol speelt en veiligheidsproblemen die bedrijven kwetsbaar maken blootlegt.

Veel bedrijven in België en Nederland zijn zich niet bewust van de mogelijkheid van een hacker om via een printer het bedrijfsnetwerk binnen te dringen. Voor 46% van de medewerkers lijkt dit zelfs onwaarschijnlijk. Gelukkig heeft slechts 9% van de bedrijven te maken gehad met cyberincidenten, maar het risico is te groot om te negeren.

Uit het onderzoek blijkt dat 53% van de onderzochte organisaties een beleid heeft omtrent het printen van vertrouwelijke informatie, echter worden er geen maatregelen getroffen ten aanzien van het gedrag van de werknemers. Slechts 2% van de organisaties voldoet aan de eisen van het beleid. De reden hiervoor is dat maar 3% van de medewerkers jaarlijks cursussen krijgt over veilige printomgevingen.

“Organisaties dienen de verantwoordelijkheid te nemen voor de beveiliging van de printomgeving. Vanuit de privacywet en -regelgeving wordt gesteld dat iedere werknemer hierbij betrokken dient te worden en de eindverantwoordelijkheid bij de directie ligt”, aldus Peter Vermeulen, onderzoeker bij Pb7 Research. “Daarnaast is het van groot belang dat de organisaties het beleid continu vernieuwen en bewuster omgaan met de beveiligingsmogelijkheden die printers bieden. Dat begint met het ontwikkelen van een duidelijke visie op gebied van beveiliging.”

Christian Slater, hoofdrolspeler The Wolf: "Hacken is een toenemend probleem bij bedrijven en consumenten. Toen HP mij vroeg om een rol in de serie te spelen zag ik dat als een geweldige kans om het publiek te informeren over de risico’s op de toenemende cyberaanvallen."

België versus Nederland
Er zijn geen grote verschillen tussen organisaties in België en Nederland.  Uit het onderzoek blijkt dat het beleid in België rond veilig printergebruik wel minder duidelijk is. Er verdwijnen meer documenten met gevoelige informatie en ook cybercrime komt vaker voor. Tot slot, beschikken Nederlandse organisaties over meer technische mogelijkheden om printer beveiliging op orde te krijgen.

Onafhankelijk onderzoeksbureau Pb7 Research heeft in opdracht van HP Inc. in kaart gebracht hoe  Belgische en Nederlandse organisaties met 50 of meer medewerkers omgaan met de beveiliging van printers, scanners en MFP’s. Daarvoor zijn 203 printer- en/of securitybeslissers ondervraagd met behulp van een online panel survey.  

OVER HP STUDIOS THE WOLF

Als u uw beveiligingssysteem niet serieus neemt doet iemand anders dat wel. Regisseur Lance Acord heeft inmiddels twee seizoenen gemaakt van de The Wolf-serie met acteur Christian Slater waarin beveiligingssystemen van verschillende industrieën worden gehackt.  

OVER HP PRINT SECURITY

Alleen HP biedt een combinatie van beveiligingskenmerken die kan bewaken om aanvallen te detecteren, deze automatisch te stoppen en daarna bij het opnieuw opstarten de software-integriteit te valideren. Kijk voor een lijst van printers op: www.hp.com/go/PrintersThatProtect en voor meer informatie op: www.hp.com/go/printersecurityclaims. De claim over veiligste printers geldt voor HP Enterprise-klasse apparaten die geïntroduceerd zijn vanaf 2015 en is gebaseerd op een evaluatie door HP van in 2016 gepubliceerde beveiligingskenmerken van concurrerende printers uit dezelfde klasse. Alleen HP biedt een combinatie van beveiligingskenmerken van integriteitscontrole tot zelfherstellend BIOS. 

Contacteer ons
Over HP Inc.

HP creëert technologie die het leven voor iedereen beter maakt. Altijd en overal. Met ons product en service portfolios van pc's, printers en 3D printoplossingen, creëren wij belevingen die indruk maken. Meer informatie over HP (NYSE: HPQ) is beschikbaar op www.hp.be