Zwakke beveiliging maakt smartwatches kwetsbaar voor cybercriminelen

HP vindt beveiligingslekken in alle geteste smartwatches en geeft richtlijnen voor veilig gebruik

Brussel – Onderzoek van technologieconcern Hewlett-Packard (HP) toont aan dat smartwatches met een netwerk- en communicatiefunctie zeer gevoelig zijn voor cyberaanvallen. Volgens het onderzoek, uitgevoerd door HP Fortify - de security divisie van HP – bevatten alle geteste smartwatches aanzienlijke kwetsbaarheden. De kwetsbaarheden bestaan onder andere uit onvoldoende authenticatie, gebrek aan encryptie en privacy problemen.1 In het rapport biedt HP concrete aanbevelingen voor veilig gebruik van de smartwatch, zowel thuis als op het werk. Zo adviseert HP gebruikers om een smartwatch niet te gebruiken voor het openen van huizen, auto’s, etc. tenzij een sterke autorisatie wordt aangeboden.

Fabrikanten werken aan het toevoegen van de nodige beveiligingsmaatregelen in smartwatches. Ondertussen worden consumenten aangespoord om de beveiliging goed te overwegen voor het gebruik van de smartwatch. HP adviseert gebruikers de volgende maatregelen te nemen:

  • Gebruik een smartwatch niet voor het openen van huizen, auto’s of dergelijke, tenzij een sterke autorisatie wordt aangeboden.
  • Om het hackers preventief lastig te maken is het nodig om ten alle tijden een password functie in te stellen, sterke wachtwoorden te gebruiken en te zorgen voor zoveel mogelijk ‘two-factor’ authenticatie.
  • Sta geen verzoeken van onbekende apparaten/applicaties toe die willen koppelen met je smartwatch. Doe bij twijfel onderzoek naar de afzender. 

Deze maatregelen zijn niet alleen belangrijk om persoonlijke data te beschermen, maar zijn al helemaal belangrijk wanneer je smartwatches gebruikt op werk en verbindt met het bedrijfsnetwerk. Meer richtlijnen voor een veilige smartwatch zijn in het rapport te vinden.

“Smartwatches beginnen een onderdeel van ons leven te worden. Maar deze nieuwe vorm van functionaliteit vormt een bedreiging voor gevoelige informatie en activiteiten”, aldus Jason Schmitt, general manager HP Security, Fortify. “Als de adaptie van smartwatches versnelt, wordt het platform enorm aantrekkelijk voor mensen die de toegankelijkheid willen misbruiken. Daarom is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen als we persoonlijke data zenden of de smartwatch verbinden met bedrijfsnetwerken.”

Het onderzoek van HP is gericht op de vraag of smartwatches (gevoelige) data voldoende op kunnen slaan en beveiligen. Het onderzoek heeft talrijke beveiligingsproblemen blootgelegd. De meest voorkomende en herkenbare beveiligingsproblemen zijn volgens het rapport:

  • Onvoldoende gebruikersauthenticatie/-autorisatie: Iedere geteste smartwatch was gekoppeld aan een mobiele interface  zonder ‘two-factor’ authenticatie. ‘Two-factor’ authenticatie is wanneer je twee afzonderlijke gegevens nodig hebt om in te loggen. Ook wordt de toegang niet geblokkeerd na 3 tot 5 verkeerde pogingen. 3 op de tien zijn kwetsbaar voor ‘account harvesting’, wat betekent dat een aanvaller toegang tot een device en data krijgt door een combinatie van een zwak wachtwoord, geen blokkering en ‘user enumeration’. Bij user enumeration krijgt de hacker bij een mislukte poging direct te zien of dit aan de gebruikersnaam of aan het wachtwoord ligt.
  • Gebrek aan transport encryptie: Transport encryptie is belangrijk omdat persoonlijke informatie wordt geplaatst op meerdere locaties in de cloud. Alle geteste producten gebruiken SSL/TLS als transport encryptie, 40 procent van de cloudverbindingen zijn kwetsbaar voor de POODLE attack, gebruiken zwakke encryptie of gebruiken nog steeds SSL v2.
  • Onveilige interfaces: 30 procent van de geteste smartwatches gebruikt cloudgebaseerde web interfaces. Deze tonen allemaal account enumeratieproblemen. Uit een aparte test blijkt dat ook bij mobiele applicaties enumeratieproblemen ontstaan, in 30 procent van de gevallen. Via deze kwetsbaarheden kunnen hackers gebruikersaccounts identificeren dankzij de ontvangen gegevens via reset password mechanismes.
  • Onveilige software/firmware: 70 procent van de smartwatches heeft problemen met de beveiliging van firmware updates. Dit gaat om firmware updates zonder encryptie en zonder dat updatebestanden worden gecodeerd. Hoewel veel updates helpen met het voorkomen van de installatie van besmette firmware, zorgt een gebrek aan encryptie ervoor dat bestanden alsnog gedownload en geanalyseerd worden.
  • Privacy problemen: Alle smartwatches verzamelen persoonlijke informatie, zoals naam, adres, geboortedatum, gewicht, geslacht, hartslag en andere medische informatie. Door de account enumeratieproblemen en het gebruik van zwakke wachtwoorden op sommige producten, is de blootstelling van deze informatie nabij.

Ga voor meer informatie naar het eerste rapport over the Internet of Things, de 2014 HP Internet of Things Research Study. Deze studie onderzoekt de veiligheid van de tien meest gebruikte IoT devices. Daarnaast onderzoekt de 2015 HP Home Security Systems Report de tien meest gebruikte aan internet verbonden veiligheidssystemen voor huizen.

Het onderzoek is onderdeel van een lopend onderzoek naar Internet of Things (IoT) beveiliging. HP gebruikte HP Fortify on Demand om toegang te krijgen tot 10 smartwatches, hun Android en iOS cloud en de mobiele applicaties. ‘The Internet of Things’ wil zeggen dat steeds meer verschillende apparaten verbonden zijn aan elkaar via het internet. Binnen de snelle ontwikkeling van de IoT markt, groeien smartwatches in populariteit vanwege het gemak en de mogelijkheden. Naarmate ze meer gebruikt worden, zullen ze steeds meer gevoelige informatie opslaan zoals bijvoorbeeld medische gegevens. Via een verbinding met mobiele apps verleent een smartwatch steeds meer toegang tot andere apparaten. Denk bijvoorbeeld aan het ontgrendelen van auto’s of huizen.


Methodiek
De HP Smartwatch Security Study, uitgevoerd door HP Fortify, is op basis van de HP Fortify on Demand IoT testing methodology. Deze combineert handmatige tests met het gebruik van geautomatiseerde middelen. Devices en componenten zijn beoordeeld op basis van de OWASP Internet of Things Top 10 en de specifieke kwetsbaarheden die met iedere top 10 categorie geassocieerd worden.

Alle data en percentages voor deze studie komen uit de 10 onderzochte smartwatches. Omdat er al reëel aantal smartwatches op de markt zijn, en dit aantal blijft groeien, gelooft HP dat deze 10 smartwatches een goede indicatie bieden voor de huidige beveiligingstoestand van de smartwatch devices. 

Contacteer ons
Over HP Inc.

HP creëert technologie die het leven voor iedereen beter maakt. Altijd en overal. Met ons product en service portfolios van pc's, printers en 3D printoplossingen, creëren wij belevingen die indruk maken. Meer informatie over HP (NYSE: HPQ) is beschikbaar op www.hp.be